Digitaaliset aikataulunäytöt Turun joukkoliikenteelle

Turun kauppatorilla voi nyt tarkistaa bussien lähtöajat digitaalisista aikataulunäytöistä.

Kahden ja puolen metrin korkeuteen on asennettu yhteensä kuusi 47-tuumaista FirstView-näyttöä. Yhteen näyttöön mahtuu kerrallaan noin 20 lähtöä.

FirstView-näyttöjä on ollut jo aiemmin käytössä torin laidalla sijaitsevan joukkoliikenteen palvelutoimiston ikkunassa. Näytöissä on ollut tietoa joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista, tuotteista ja pysäkeistä, ja nyt palvelua on laajennettu joukkoliikenteen aikataulupalveluun ja samalla tiedot on tuotu lähemmäs matkustajia torin pysäkeille.

– Näytöt on huomattu ja niistä on saatu pääsääntöisesti hyvää palautetta, kertoo Turun kaupungin joukkoliikenteen kehityspäällikkö Jari Paasikivi.

– Jatkossa on tarkoitus sijoittaa joukkoliikenteen reaaliaikaista tietoa myös muualle kaupunkiin, kuten kauppakeskuksiin, sairaaloihin ja muihin isoihin julkisiin tiloihin. Joukkoliikennetoimisto on halukas selvittämään myös yksityisten toimijoiden, kuten toimistotalojen, kiinnostusta tuoda joukkoliikennetiedot esille omissa tiloissaan. Aikataulutietojen lisäksi näyttöä on tarkoitus käyttää muuhunkin joukkoliikenteen informaatioon ja matkustajamäärien kasvun edistämiseen.

– Sähköiset näytöt sopisivat hyvin myös muuhun kaupungin viestintään, kuten liikunta- ja kulttuuripalvelujen markkinointiin. Näin voitaisiin rakentaa koko kaupungin imagoa, Paasikivi visioi.

– FirstView-infojärjestelmää on helppo päivittää ja siihen voidaan tehdä näyttökohtaisia sisältöjä. Aikataulut näyttöihin saadaan samasta joukkoliikenteen keskusjärjestelmästä, josta ne jaetaan muihin asiakasinformaatiolähteisiin ja kuljettajille. Näin on selvitty kohtuullisilla investoinneilla.

Joukkoliikenne kasvussa

Turussa joukkoliikenne on kasvanut muutamalla prosentilla viime vuosina. – Meidän on jatkuvasti kehitettävä palvelujen saatavuutta, matkustajien viihtyvyyttä ja tiedotusta.

– Turussa on kymmeniä bussilinjoja ja tuhansia lähtöjä päivittäin, ja kesällä 2014 käynnistyy joukkoliikenteen seutuyhteistyö Kaarinan, Raision, Naantalin, Ruskon ja Liedon kanssa. Seutualueelle tulee mm. yhtenäiset lipputuotteet ja -hinnat. Matkustajainformaatio on yksi keskeinen asia, ja sähköisiä näyttötauluja on suunniteltu myös Turun ulkopuolelle.

Yhteistyön myötä bussien väritys muuttuu ja seudun muista kunnista ja kaupungeista liikennöivät bussit saavat saman kelta-valkoisen värin kuin nykyiset Turun kaupungin bussit. Joukkoliikennepalvelut ostetaan pääosin yksityisiltä liikennöitsijöiltä ja kokonaisuuden suunnittelusta, kehittämisestä sekä lipputuotteista ja niiden myynnistä vastaa Turun seudun joukkoliikennetoimisto, joka on osa Turun seudun Ympäristötoimialaa.

Joukkoliikenteen kehittämisen lisäksi Turussa on vireillä raideliikenteen suunnittelu. – Raitiovaunuliikenteellä on hyvä imago, ja se on useissa kaupungeissa lisännyt joukkoliikenteen käyttäjien määrää. Tällä hetkellä vasta tarkennetaan valittavia linjausvaihtoehtoja ja arvioidaan raideliikenteen kannattavuutta. Yleissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2014 kaupunginvaltuuston päätettäväksi, Jari Paasikivi kertoo.

– Digitaalisia infonäyttöjä on helppo päivittää, ja niissä voidaan joustavasti tiedottaa myös bussiaikataulujen muutoksista, kertoo Turun kaupungin joukkoliikenteen kehityspäällikkö Jari Paasikivi.

Tai soita suoraan

Kaikki yhteystiedot

Tilaa tuorein Digital Signage -tieto sähköpostiisi!