Taustamusiikki rauhoittaa odotustilassa

Musiikin avulla voidaan luoda tunnelmaa, rauhoittaa mieltä ja vaikuttaa ihmisen tunnetilaan. Sillä on kyky herättää meissä erilaisia tunteita, ehkä voimakkaammin kuin millään muilla ärsykkeillä. Siksi musiikki on myös tehokas vaikutusväline parantamaan asiakkaiden viihtyvyyttä erilaisissa julkisissa tiloissa kuten esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, lääkäriasemilla, apteekeissa ja muissa odotustiloissa.

Kolkon ja hiljaisen odotusaulan saa muutettua hetkessä miellyttävämmäksi tilanteeseen sopivan taustamusiikin avulla. Musiikki ei pelkästään lisää tilassa viihtyvyyttä, vaan voi myös vaikuttaa positiivisesti asiakkaan mielentilaan ja lisätä yksityisyyden tunnetta. Joillekin esimerkiksi lääkärillä käynti tai tuleva toimenpide saattaa aiheuttaa pelkoa ja hermostuneisuutta – musiikin avulla voidaan rauhoittaa mieltä.

Esimerkiksi TYKS Lasten ja nuorten klinikka on lisännyt odottavien asiakkaiden viihtyvyyttä taustamusiikkipalvelun avulla aulatiloissaan tammikuusta 2019 lähtien. Marraskuussa 2019 taustamusiikkipalvelu otettiin käyttöön myös uudessa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteisen lasten ja nuorten päivystyksen aulassa.

”Taustamusiikki aulassa on oikein mukavaa päivystys- ja ajanvarauspotilaillemme. On paljon viihtyisämpää myös vanhemmille odotella aulassa lasten kanssa vastaanotolle pääsyä”

Sanna Sederholm
vs. apulaisosastonhoitaja Lasten ja nuorten päivystyspoliklinikka

Valitse sopiva musiikki tilan mukaan

Hyvin suunniteltu taustamusiikki korvaa hiljaisuuden, mutta se ei häiritse. Se peittää myös ei-toivottuja ääniä. Parhaimmillaan musiikkia ei välttämättä edes tiedosta, mutta tunnelma tuntuu kuitenkin paremmalta.

Sama musiikki ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikkiin tiloihin. Esimerkiksi kahvilassa soiva musiikki ei usein ole sopivaa sairaalan odotushuoneeseen. Tästä syystä suunnittelussa kannattaakin käyttää omaa tilannetajua ja ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus sekä odottavien asiakkaiden fiilikset.

FirstView Music –palvelussa voit valita tilaasi sopivan musiikin laajasta musiikkikirjastosta, luoda useita soittolistoja ja hallita niitä kätevästi helppokäyttöisessä julkaisujärjestelmässä.

Listoja voidaan myös ajastaa eri vuorokauden aikojen mukaan. Esimerkiksi aamuvarhaisella voidaan soittaa rauhallisempi tempoista musiikkia, päivällä menevämpää, töiden jälkeen saapuville rauhoittavampaa.

Musiikin lomaan voidaan tarpeen mukaan lisätä äänimainoksia sekä kuulutuksia esimerkiksi vierailuajan päättymisestä tai hiljaisuuden alkamisesta.

Kohdista musiikkia oikeisiin paikkoihin

Kaiuttimien sijainnilla voidaan vaikuttaa siihen miten ja missä kohtaa tilaa asiakkaat kuulevat musiikin. Esimerkiksi odotusaulan sohvien yläpuolelle sijoitetut kaiuttimet palvelevat sohvilla odottavia asiakkaita.

Saatavilla on myös suuntaavia kaiuttimia, joilla voidaan kohdistaa ääntä halutuille alueille ilman, että ääni häiritsee muuta ympäristöä. Niin sanotuilla äänisuihkuilla kaiuttimien ääni tarkentuu vain haluttuun kohtaan ja rauhoittaa tilaa, jossa on jatkuvasti melua.

Kohdistettujen kaiuttimien avulla voidaan myös lisätä yksityisyyttä esimerkiksi odotustiloissa, niin ettei muiden tilassa olevien asiakkaiden puhe erotu selkeästi.

Näsin apteekki paransi liiketilansa tunnelmaa ja asiakkaiden yksityisyyttä taustamusiikkipalvelulla

Porvoolainen Näsin Apteekki on malliesimerkki siitä miten infonäyttöjen ja taustamusiikkipalvelun yhdistelmää käytetään tehokkaasti ja asiakkaita palvelevasti.

Näsin Apteekissa liiketilan perinteiset mainosjulistepaikat korvattiin digitaalisilla mainosnäytöillä ja tehostettiin samalla tilan viihtyvyyttä sopivan äänimaailman avulla. Mainosnäyttöjä käytetään apteekissa markkinointiin, tiedottamiseen ja brändinrakennukseen.

Huolellisesti suunniteltu äänimaailma puolestaan lisää asiakkaiden viihtyvyyttä ja lisää yksityisyyttä asiointiin. Lue koko Näsin apteekin tarina täältä.

Tykkäätkö tästä artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Lähetä sähköpostilla